Upis djece u programe predškolskog odgoja i obrazovanja 2024./2025. (poveznica)

ADVENT U RIBICAMA

Tijekom mjeseca prosinca u skupini Ribice provodili smo aktivnosti tematski vezane uz Advent, nastojeći njima njegovati blagdanske običaje, ali i ostvarivati planirane razvojne zadaće.

Djeca su tako izrađivala čizmice za Svetog Nikolu u kolaž-tehnici, vježbajući pritom rezanje škaricama i korištenje ljepila.

U iščekivanju Svetog Nikole djeci smo pripremili predstavu s plošnim lutkama “U šumi Svetog Nikole”, nakon koje su i ona mogla manipulirati lutkama i glumiti.

Sveti Nikola posjetio je naš vrtić. Susreli smo se s njim na vrtićkom dvorištu i otpjevali mu pjesmu koju su djeca naučila “Ručice nam Niko daj”.

S djecom smo izrađivali božićne čestitke, pri čemu su djeca upoznala tehniku otiskivanja – pečat u obliku borića umakala su u temperu i otiskivala na papir.

Izrađivali smo i božićne ukrase za bor od češera i plastelina. Djeca su od plastelina raznih boja radila kuglice i stavljala ih u češer. Kroz tu aktivnost razvijala su finu motoriku, oblikujući kuglice prstima, a i prepoznavala su i imenovala boje.

S obzirom da djeca vole loptice, napravili smo igru u kojoj se na veliki bor s rupama u određenoj boji umeću loptice odgovarajuće boje.

Jedan od običaja pred Božić je i sijanje pšenice, pa smo to napravili i u vrtiću kako bi djeca mogla promatrati proces klijanja i rasta pšenice, te donositi zaključke.

Uz adventske i božićne pjesme s djecom smo okitili bor koji je smješten u centru za obiteljsku igru.

SVG element circle_dots