Dan izumitelja obilježava se u Europi 9. studenoga na rođendan glumice Hedy Lamarrr koja je otkrila sofisticirani komunikacijski sustav. Obilježavanje tog dana poticaj je novim generacijama da njeguju duh istraživanja i neprestanog propitkivanja. Svaki je izum započeo u umu pronalazača kao ideja koja, većinom, nije bila prepoznata od drugih.

Samo zato što manje znaju o svijetu oko sebe ne znači da djeca nemaju ideje za praktične i upotrebljive izume. Kroz povijest mnoga su djeca svojim izumima olakšala i uljepšala svakodnevni život. Na primjer, Benjamin Franklin u dobi od 12 godina izumio je peraje za plivanje, Louis Braille započeo je u dobi od 12 godina s osmišljavanjem sustava pisanja i čitanja, za slabovidne i gluhonjeme osobe, koje kasnije postaje poznato kao Brailleovo pismo. Djeca su izumila i lizalicu, trampolin i štitnike za uši. Dječji se umovi, za razliku od umova odraslih, ne brinu mnogo o tome što je moguće, a što nije. Ponekad je uvjerenje da je nešto moguće učiniti dovoljno da se to i učini.

U tjednu od 9. do  13. studenog 2020. godine djeca u Dječjem vrtiću Slavuj istražuju i upoznaju izume i njihove izumitelje. Što su sve radila i što je sve nastalo moći ćete uskoro vidjeti na virtualnoj oglasnoj ploči Padlet, facebook stranici vrtića i u rubrici Odgojno- obrazovni rad/Aktivnosti na vrtićkoj web-stranici.