Odgojiteljice Mirela Bašić, Andreja Maglić i Helena Škovrlj sudjelovale su na virtualnoj mobilnosti  „Special needs and autism-how to deal with them: theoretical and pratical experiences“.

Strukturirani tečaj trajao je od 14.04. do 23.04.2021. godine, u organizaciji centra Progetteo Crescere iz pokrajine Regio Emilija. Tečaj je vodila psihologinja i psihoterapeutkinja Stefania Musci.

Zbog trenutne situacije s pandemijom covid 19 tečaj je organiziran kao virtualna mobilnost.

 

Virtualna mobilnost obuhvaća niz aktivnosti potpomognutih informacijskim i komunikacijskim tehnologijama uključujući e-učenje, kojim se ostvaruju ili olakšavaju međunarodna, suradnička iskustva u kontekstu poučavanja, osposobljavanja ili učenja.

Prije mobilnosti odgojiteljice su prošle jezičnu pripremu.

U samom uvodnom dijelu tečaja sudionici su se upoznali i predstavili kao i institucije iz kojih dolaze, te uspoređivali karakteristike obrazovnih sustava zemalja sudionika.

Slijedio je teorijski dio o autizmu i djeci s posebnim potrebama, te predstavljanje inkluzivne prakse kroz teoriju i slikovne primjere.

Tijekom ove mobilnosti odgojiteljice su usvojile znanja o inkluzivnoj praksi kako bi promovirale metode rada i poučavanja u radu s djecom s posebnim potrebama.

Osvijestile su potrebu za promjenom okoline i svakodnevnog pristupa djeci s posebnim potrebama, te promišljale što ustanova i pojedinci mogu dobiti od inkluzije djeteta s posebnim potrebama, a ne samo što dijete može dobiti od ustanove.

 

Odgojiteljice su unaprijedile svoje digitalne i jezične kompetencije. Također stvorile su kvalitetne temelje za daljnji rad i neprestano usavršavanje iz područja inkluzivne prakse za čiju se što kvalitetniju provedbu zalažu.

Pripremile: Andreja Maglić i Helena Škovrlj