Zdravstvena voditeljica Edita Prelec i psihologinja Sara Jager sudjelovale su od 11. do 15.11.2019. na strukturiranom tečaju Smart Teachers Play More (STPM) u organizaciji Leikur að læra (Reykjavik, Island). Voditeljice tečaja bile su Sarah Jane Anthony i Kristín Einarsdóttir, osnivačice STPM-a, koje su na temelju iskustva i strasti prema poučavanju i učenju razvile novu filozofiju, metodologiju i aktivnosti za rad s djecom u vrtićima i osnovnim školama. Na tečaju je sudjelovalo 40 sudionika iz 11 europskih zemalja.

Ciljevi tečaja bili su: predstavljanje ideologije u pozadini STPM-a i konkretnih primjera igara i aktivnosti, implementacija STPM tehnika u islandskim školama, mogućnost iskustvene prorade i korištenje konkretnih alata za poučavanje djece kroz igru, pokret i osjetila, dijeljenje primjera dobre prakse (uspješnih aktivnosti temeljenih na igri) među sudionicima tečaja, istraživanje kako se roditelji i lokalna zajednica mogu uključiti u dječje poučavanje kroz igru, pokret i osjetila na zabavan i edukativan način, podrška u planiranju vizije play to learn more ideologije i implementaciji iste u svojoj ustanovi. Tijekom perioda dijeljenja primjera dobre prakse, zdravstvena voditeljica predstavila je sudionicima tečaja radionice prve pomoći koje provodi s djecom u našem vrtiću, a psihologinja primjere poučavanja tolerancije.

U sklopu tečaja bio je organiziran posjet vrtiću i školi u Mosfellsbæru. Sudionici su imali priliku razgledati prostor, materijale i sudjelovati u aktivnostima boravka na zraku. Istog dana bili su pozvani na internacionalnu večer u tradicionalnu islandsku kuću voditeljice i domaćice Kristíne. Tijekom večernjeg druženja svi su sudionici predstavljali svoju zemlju tradicionalnim specijalitetima i promotivnim materijalima.

Po povratku s mobilnosti, zdravstvena voditeljica i psihologinja će voditi interno stručno usavršavanje za zainteresirane odgojitelje i prenijeti im iskustva i metode rada u podlozi STPM-a te isto implementirati u radu s djecom.

Pripremile:

Sara Jager

Edita Prelec